Odéonprogrammet


POJKEN MED GULDBYXORNA
 
POJKEN MED GULDBYXORNAVisas:
Fredag3/10 17:00     
Lördag4/10 15:30     

Pris: 80:-
Längd: 1:38
Åldersgräns: 11 ÅrSuccéromanen Pojken med Guldbyxorna från 1967 blir långfilm i regi av Ella Lemhagen, som också skriver manus. Filmatiseringen ger nytt liv åt Max Lundgrens oförglömliga internationella bästsäljare där vi får återse huvudpersonen Mats komma över ett par guldbyxor som ger honom oändligt med pengar. Filmen produceras av Tre Vänner Produktion i samarbete med Film i Väst och Nordisk Film.


100 STEG FRÅN BOMBAY TILL PARIS
 
100 STEG FRÅN BOMBAY TILL PARIS Visas:
Fredag3/10 19:30     
Söndag5/10 19:30     
Måndag6/10 19:30     

Pris: 80:-
Längd: 2:03
Åldersgräns: 11 ÅrLasse Hallström är tillbaka med dramat 100 STEG FRÅN BOMBAY TILL PARIS. Filmen utspelar sig i södra Frankrike där en nyinflyttad indisk familj öppnar en indisk restaurang bara 100 foot från en restaurang belönad med en stjärna i Michelin-guiden. En kulinarisk kamp påbörjas mellan restaurangerna och utmanar familjekänsla, lojalitet och kärlek. Filmen är baserad på den bästsäljande boken med samma namn av Richard Morais.


WONDERLAND/WASTELAND
 
WONDERLAND/WASTELANDVisas:
Lördag4/10 18:00     

Pris:
Längd: 2:30
Två koreografer och GöteborgsOperans Danskompani utmanar vår fantasi med två verk som genom sina olikheter kompletterar och balanserar varandra. Folkets Hus och Parker livesänder föreställningen till biografer runt om i landet den 4 oktober 18.00.
Koreograf Anton Lachky från Bratislava är en av grundarna till kompaniet Les SlovaKs Dance Collective i Bryssel och driver sedan 2012 sitt eget kompani. I A's Adventures inspireras han av Alice/Anton i Underlandet och i Spegellandet. Tiden och minnet går åt olika håll och schackspelet ritar upp spelplanen. Se det som inte syns i spegeln – ur spegelns perspektiv.
Tillsammans med norska Kristin Torp, scenograf för kvällens båda verk, skapar han ett visuellt, fantastiskt underland fyllt av dans mellan mörka skogar och isberg. Det är fysiskt, musikaliskt och surrealistiskt.
Ina Christel Johannessen, som driver Oslo-baserade kompaniet Zero Visibility Corp, bygger i Wasteland vidare på underlandstemat. I en underbart vacker värld, uppförd som en övergiven industrilokal eller kolgruva, interagerar dansare med scenografi och musik. Verket är inspirerat av den prisbelönta dokumentärfilmen med samma namn, om människor som formar skönhet av skrot på en soptipp i Brasilien.
Belgiska gruppen Stray Dogs spelar live från sitt senaste album Wasteland.
De båda verken skapas direkt för GöteborgsOperans Danskompani och har världspremiär den 20 september. Den 4 oktober livesänder Folkets Hus och Parker föreställningen till biografer över hela landet.


DRACULA UNTOLD
 
DRACULA UNTOLDVisas:
Fredag10/10 19:30     
Söndag12/10 19:30     
Onsdag15/10 19:30     

Pris: 80:-
Längd: :
Åldersgräns:Luke Evans (Hobbit - Smaugs ödemark, Fast & Furious 6 m.m) spelar huvudrollen i historien om den "riktiga" Dracula; fursten Vlad Tepes från Transylvanien, ökänd för att spetsa sina fiender på pålar.


METROPOLITAN: MACBETH
 
METROPOLITAN: MACBETHVisas:
Lördag11/10 19:00     

Pris:
Längd: 3:15
opranstjärnan Anna Netrebko spelar den mycket krävande rollen som Lady Macbeth på Metropolitan Opera i New york. Den 11 oktober livesänder Folkets Hus och Parker föreställningen på biografer runt om i landet.
Verdis Shakespeare-tragedi Macbeth inleder den nya säsongen från Metropolitan i New York. Adrian Nobles hyllade uppsättning från 2007 dirigeras av Fabio Luisi, som 2013 tilldelades en Grammystatyett för sin inspelning av Wagners Der ring des nibelungen.
"Rysslandsbördiga Anna Netrebko har tagit operavärlden med storm" - The Opera Critic.
Sopranen Anna Netrebko är en av operavärldens starkast lysande stjärnor idag, och vinner både kritikernas och publikens hjärtan med sin mörka, distinkta röst och sitt karismatiska sätt.

I övriga roller ses Željko Lučić i titelrollen, Joseph Calleja som Macduff och René Pape som Banquo.


HALLONBÅTSFLYKTINGEN
 
HALLONBÅTSFLYKTINGENVisas:
Fredag17/10 19:30     
Söndag19/10 19:30     
Onsdag22/10 19:30     

Pris: 80:-
Längd: 1:34
Åldersgräns: 11 ÅrHallonbåtsflyktingen är en komedi om en svensk man i en finsk kropp. Mikko Virtanen hatar allt som är finskt. Han har sedan barnsben velat lämna den stora tystaden, risbastun, knivslagsmålen och "kosken" för svenssonliv, Försäkringskassan, kylskåpskall fil och ABBA.På Finlandsfärjan stöter Mikko på den svenske psykologen Mikael, som har tröttnat på hela den svenska "jävla lagomheten". På däck träffar de två en livsavgörande överenskommelse; Mikko får överta Mikaels identitet och äntligen bli helyllesvensk.Nu ska han bara lära känna sin nya svenska familj?


METROPOLITAN: FIGAROS BRÖLLOP
 
METROPOLITAN: FIGAROS BRÖLLOPVisas:
Lördag18/10 19:00     

Pris: Vuxna 225:- Ungdom tom 26 år 170:-
Längd: 3:55
Svenske Peter Mattei tar plats på Metropolitans scen i Mozarts operakomedi Figaros Bröllop. Lördagen den 18 oktober har du möjlighet att se föreställningen live på någon av Folkets Hus och parkers digitala biografer.

James Levine dirigerar en ny uppsättning av Mozarts Figaros bröllop, med Ildar Abdrazakov i titelrollen, i regi av Richard Eyre. Den brittiske regissören Richard Eyre står bland annat bakom Metropolitans uppsättning av Werther, och den hyllade uppsättningen av Carmen 2011.
I Figaros bröllop prövas kärleksbanden mellan det rika gifta paret och deras förlovade tjänare. Allting utspelar sig under en mycket händelserik dag på 1920-talet, på ett välbeställt gods i Sevilla.

I rollistan återfinns även Marlis Petersen som Figaros blivande maka Susanna; vår egen Peter Mattei som deras arbetsgivare, greve Almaviva; Marina Poplavskaya som Almavivas fru, den lidande grevinnan; och Isabel Leonard den kärlekskranke pagen Cherubino.


FURY
 
FURYVisas:
Fredag24/10 19:30     
Söndag26/10 19:30     
Onsdag29/10 19:30     

Pris: 80:-
Längd: :
Åldersgräns:April 1945. Mitt under de allierades stora slutoffensiv i Europa får en rutinerad sergeant kallad Wardaddy (Brad Pitt) i uppdrag att leda en Sherman-tank, och hennes fem man starka besättning, bakom fiendens linjer. Underlägsna i både antal och vapenkraft har Wardaddy och hans mannar oddsen emot sig, men inget kan stoppa dem i deras hjältemodiga strävan efter att gå till attack mot själva hjärtat av Nazi-Tyskland.


LASSEMAJAS DETEKTIVBYRÅ - SKUGGOR ÖVER VALLEBY
 
LASSEMAJAS DETEKTIVBYRÅ - SKUGGOR ÖVER VALLEBYVisas:
Söndag26/10 17:00     
Onsdag29/10 17:00     

Pris: 80:-
Längd: 1:16
Åldersgräns: BarntillåtenSensommaren har kommit till Valleby, men allt överskuggas av dåliga nyheter. Den lilla byns polisstation hotas av nedläggning, något som varken Lasse och Maja, eller polismästaren vill ska ske. De måste snabbt komma på ett sätt att rädda den. När anrika Granats auktioner kommer på besök, ser våra hjältar Lasse och Maja sin chans att visa vad Valleby och dess polisväsende går för. Med fem nyinstallerade larm, och dygnet runt-bevakning av auktionens dyrgripar, ska LasseMajas Detektivbyrå se till att ingenting går fel. Men hela säkerheten äventyras när den ökände tjuven Konstskuggan visar sig vara på fri fot. Konstskuggan är känd för att kunna stjäla vad som helst, och när Vallebybornas auktionsföremål börjar försvinna ett efter ett blir hon direkt huvudmisstänkt. Grannstadens polismästare Gabriella blandar sig i utredningen och ingenting är längre vad det brukar vara. Hur ska det gå för polismästaren i Valleby? Och kommer de få fast konsttjuven?


THE MAZE RUNNER
 
THE MAZE RUNNERVisas:
Fredag31/10 19:30     

Pris: 80:-
Längd: 1:53
Åldersgräns: 15 ÅrNär Thomas vaknar upp omringad av ett gäng andra ungdomar i en gigantisk labyrint så minns han ingenting. Hans enda chans att ta sig ut levande är genom att pussla ihop sitt förflutna med hjälp av ledtrådar som han finner i labyrinten...


METROPOLITAN: CARMEN
 
METROPOLITAN: CARMENVisas:
Lördag1/11 18:00     

Pris: Vuxna 225:- Ungdom tom 26 år 170:-
Längd: 3:40
Richard Eyres uppsättning av Georges Bizets Carmen beskrivs av The New York Times som gripande och briljant. Den 1 november livesänder Folkets Hus och Parker den mest populära operan i Metropolitans serie av livesändningar.
Anita Rachvelishvili gör den eldiga titelrollen, en roll som hon fått mycket beröm för på flera av världens ledande operascener. I rollen som den svartsjuke soldaten Don José syns Aleksandrs Antonenko, den nya sopranstjärnan Anita Hartig gör Micaëla och grammyvinnaren Ildar Abdrazakov gestaltar toreadoren Escamillo.
Operan Carmen skrevs av den franske kompositören Geroges Bizet, och hade under ledning av Adolphe Deloffre urpremiär på Opéra-Comique i Paris 1875. I Metropolitans uppsättning leds orkestern av den spanske dirigenten Pablo Heras-Casado.
I rollerna:

Anita Hartig - Micaëla
Anita Rachvelishvili - Carmen
Aleksandrs Antonenko - Don José
Ildar Abdrazakov - Escamillo


KAPTEN SABELTAND
 
KAPTEN SABELTANDVisas:
Söndag2/11 17:00     

Pris: 80:-
Längd: 1:25
Åldersgräns:Den föräldralösa pojken Pinky följer kaptenen på en spännande och farlig resa över de stora haven till kungadömet Lama Rama, på jakt efter en skatt och svaret på vem som är Pinky far.


A WALK AMONG THE TOMBSTONES
 
A WALK AMONG THE TOMBSTONESVisas:
Söndag2/11 19:30     
Onsdag5/11 19:30     

Pris: 80:-
Längd: 1:54
Åldersgräns: 15 ÅrActionstjärnan Liam Neeson, är tillbaka för ett nytt uppdrag. Den före detta New York-snuten Matt Scudder (Liam Neeson) arbetar numera som en olicensierad privatdetektiv helt utanför lagen. Scudder behöver alla uppdrag han kan få och går därför motvilligt med på att hjälpa en heroinlangare (Dan Stevens) att finna de män som kidnappat hans fru. Under sina efterforskingar inser Scudder att det inte är första gången förrövarna kidnappat någon och då ledde det till brutala mord. Han inser också att tiden håller på att rinna ut och att det inte går att ta hänsyn till vad som är rätt och fel.


INTERSTELLAR
 
INTERSTELLARVisas:
Fredag7/11 19:30     
Söndag9/11 19:30     
Onsdag12/11 19:30     

Pris: 80:-
Längd: :
Åldersgräns:Christopher Nolans nya film INTERSTELLAR handlar om en grupp upptäckare som använder sig av ett nyupptäckt maskhål för att passera alla tidigare begränsningar av människans resande i universum. I rollerna ser vi bland annat Matthew McConaughey, Anne Hathaway och Casey Affleck. Filmens fotograf är tvåfaldigt guldbaggebelönade Hoyte van Hoytema som är känd för sin unika stil och bland hans tidigare succéer hittar vi prisbelönta "Call Girl" och "Låt den rätte komma in.


RYSARAFTON - AS ABOVE SO BELOW
 
RYSARAFTON - AS ABOVE SO BELOWVisas:
Lördag8/11 17:30     

Pris: 80:-
Längd: 1:34
Åldersgräns: 15 ÅrUnder Paris gator sträcker sig mil efter mil av slingrande katakomber, ett sista evigt hem för oräkneliga själar. När ett team av frivilliga forskare beger sig ned i den underjordiska labyrinten av benknotor snubblar de över den fasansfulla sanningen om vad de dödas stad egentligen var tänkt att bestå av. AS ABOVE/SO BELOW, en historia fylld av fasa och terror, sträcker sig långt in i det mänskliga psyket för att uppenbara de demoner som gömmer sig i oss alla.


RYSARAFTON - OUIJA
 
RYSARAFTON - OUIJAVisas:
Lördag8/11 20:00     

Pris: 80:-
Längd: :
Åldersgräns: 15 ÅrEn grupp vänner hittar ett uråldrigt s.k. Ouija bräde. Genom att använda detta väcker de mörka krafter till liv igen och står plötsligt inför fasansfulla händelser.


RYSARAFTON - ANNABELLE
 
RYSARAFTON - ANNABELLEVisas:
Lördag8/11 22:30     

Pris: 80:-
Längd: :
Åldersgräns: 15 ÅrDockan Annabelle skrämde oss alla i förra årets hyllade skräckfilm THE CONJURING, och nu får vi veta hur allt började. Händelserna bygger även denna gång på arkivmaterial och den verkliga dockan finns på ett museum för ockulta ting i USA där en präst regelbundet välsignar henne. John hittar den perfekta gåvan till sin gravida fru Mia, en vacker och ovanlig vintage-docka i vit bröllopsklänning. Men dockan drabbas snart av en förbannelse och Mias förtjusning i Annabelle varar inte länge...


EN DUVA SATT PÅ EN GREN OCH FUNDERADE PÅ TILLVARON
 
EN DUVA SATT PÅ EN GREN OCH FUNDERADE PÅ TILLVARONVisas:
Fredag14/11 19:30     
Söndag16/11 19:30     

Pris: 80:-
Längd: 1:40
Åldersgräns:Genom två kantstötta män som är på säljturné med skämtartiklar får vi inblick i en hisnande tillvaro, i nutid, dåtid, framtid, drömtid och i ospecifierad fantasitid. En mängd människoöden passerar revy och vi blir påminda om både livets storslagenhet och människans sårbarhet.


TJUVARNAS JUL OCH TROLLKARLENS DOTTER
 
TJUVARNAS JUL OCH TROLLKARLENS DOTTERVisas:
Lördag15/11 17:00     
Söndag16/11 17:00     

Pris: 80:-
Längd: 1:34
Åldersgräns: 7 ÅrTJUVARNAS JUL - TROLLKARLENS DOTTER är ett nytt äventyr på bio för hela familjen med karaktärerna från en av nutidens mest älskade julkalendrar. I denna fristående biofilm får vi återigen träffa hittebarnet Charlie, som nu funnit en familj i den f d ficktjuven Kurre och pigan Gerda. När Kurre och Gerda får ett eget barn känner sig Charlie bortvald. Men en mystisk trollkarl anländer till staden och söker upp Charlie i smyg. Han visar henne en värld av magi och spännande upptåg, men vad döljer han egentligen för hemlighet?


THE HUNGER GAMES - MOCKINGJAY PART 1
 
THE HUNGER GAMES - MOCKINGJAY PART 1Visas:
Onsdag19/11 19:30     
Söndag23/11 19:30     
Onsdag26/11 19:30     

Pris: 80:-
Längd: :
Åldersgräns:THE HUNGER GAMES: MOCKINGJAY PART 1 är den uppmärksammade fortsättningen av "The Hunger Games" och "The Hunger Games: Catching Fire" och tredje filmen baserad på Suzanne Collins succéromaner. Vi får följa vår hjältinna Katniss Everdeen när hon leder Panems tolv distrikt i ett uppror mot den korrupta huvudstaden Capitol. Kriget som kommer att avgöra Panems öde eskalerar och Katniss måste bestämma sig vem hon kan lita på och göra allt som krävs för att skydda sin familj och sina vänner.


KUNGL OPERAN: MADAMA BUTTERFLY
 
KUNGL OPERAN: MADAMA BUTTERFLYVisas:
Fredag21/11 19:00     

Pris: Vuxna 200:- Ungdom tom 26 år 150:-
Längd: 2:45
Madama Butterfly är ett av operavärldens mest populära och spelade verk. Cio-Cio-San försakar sin familj, sin tro och sin kultur för att gifta sig med den amerikanske löjtnanten Pinkerton. Folkets Hus och Parker livesänder Puccinis verk direkt från Kungliga Operan i Stockholm den 21 november 19.00.

Hösten 2014 gör regissören och tidigare chefen for Deutsche Oper i Berlin, Kirsten Harms, en ny uppsättning av Madama Butterfly för Kungliga Operan.

En dramatisk kärlekshistoria som börjar med ett storslaget bröllop där den amerikanske löjtnanten Pinkerton gifter sig med sin älskade Butterfly. Hon i sin tur tror på hans eviga trohet och kärlek, trots att han lämnar henne. Hon är villig att vänta på honom, i evighet. När Pinkerton slutligen återvänder finner han en vilsen kvinna med ett barn, fortfarande kvar på den övergivna plats där de firade sitt bröllop. När han försöker ta med sig barnet, ser han Butterfly ta fram sin fars kniv…

Regi: Kirsten Harms
Dirigent: Lawrence Renes/Rafael Payare
Musik: Giacomo Puccinis
I rollerna: Asmik Grigorian, Katarina Leoson, Daniel Johansson, Karl-Magnus Fredriksson


DUM OCH DUMMARE 2
 
DUM OCH DUMMARE 2Visas:
Fredag28/11 19:30     
Söndag30/11 19:30     
Onsdag3/12 19:30     

Pris: 80:-
Längd: :
Åldersgräns:DUM OCH DUMMARE 2 utspelar sig 20 år efter den galna roadtrippen till Aspen. Harry är i behov av en ny njure. Efter att ha upptäckt att han har en fullvuxen dotter så beger han sig ut tillsammans med sin trogne vän Lloyd på ännu ett äventyr för att hitta sitt förlorade barn. Resan går dock inte riktigt som planerat?


JULJUBEL 2014
 
JULJUBEL 2014Visas:
Fredag5/12 18:00     

Pris: 160:-
Längd: :
I år är Sven-Bertil Taube, en av våra mest folkkära artister, gäststjärna och konferencier för Göteborgs Symfoniker och Göteborgs Symfoniska Körs stämningsfulla julkonsert. Sven-Bertil Taube kommer just att ha fyllt jämnt och firar det tillsammans med publik och än så länge hemliga gäster i toppklass.

Folkets Hus och Parker livesänder konsertern direkt från Göteborgs konserthus till biografer runt om i landet den 5 december 18.00.


HANS OCH GRETA
 
HANS OCH GRETAVisas:
Söndag7/12 16:00     

Pris:
Längd: :
Engelbert Humperdincks operasaga direktsänds från GöteborgsOperan till Folkets Hus och Parkers biografer den sjunde december 16.00
Operan Hans och Greta är en hisnande familjeopera efter bröderna Grimms kända saga. I denna uppsättning utspelas sagan i vår tid. Föräldrarna tycks inte ha så mycket tid för Hans och Greta, som därför leker och fantiserar denna spännande historia i sitt inre. För är inte pepparkakshuset misstänkt likt deras eget? Och häxan, påminner hon inte om någon?
Hans och Greta började som en liten pjäs skriven av Humperdinckers syster Adelheid Wette. Hon bad sin bror att tonsätta pjäsen, och den uppfördes under ett julspel. Pjäsen blev dock så populär att den byggdes ut och till slut blev en hel sagoopera som premiäruppsattes på Hoftheater i Weimar dagen före julafton 1893. Det blev en världssuccé som fortfarande spelas världen över.
Den här föreställningen visas dessutom live för Sveriges skolelever den 22 januari 12.30.
Regi: Katharina Thomas
Dirigent: Henrik Schaefer
Musik: Engelbert Humperdinck
I rollerna: Carolina Sandgren, Matilda Paulsson, Elisabeth Mayer/Sofie Asplund, Susanne Resmark

Operan sjungs på svenska


METROPOLITAN: MÄSTERSÅNGARNA I NÜRNBERG
 
METROPOLITAN: MÄSTERSÅNGARNA I NÜRNBERGVisas:
Lördag13/12 18:00     

Pris: Vuxna 225:- Ungdom tom 26 år 170:-
Längd: 6:00
James Levine dirigerar Wagners romantiska komedi Mästersångarna i Nürnberg, en opera som livesänds den 13 december 18.00 till Folkets Hus och Parkers biografer runt om i Sverige.

Mästersångarna i Nürnberg utspelar sig, som titeln avslöjar, i 1600-talets Nürnberg. Till skillnad från Wagners andra operor handlar hans enda komiska verk om riktiga människor och inte om sagofigurer.

Johan Reuter gör huvudrollen som Hans Sachs, med Johan Botha som Walther, Annette Dasch som Eva, Karen Cargill som Magdalene, Paul Appleby som David, Johannes Martin Kränzle i sin Med-debut som Beckmesser och Hans-Peter König som Pogner.


HOBBIT DEL 3: FEMHÄRASLAGET
 
HOBBIT DEL 3: FEMHÄRASLAGETVisas:
Söndag14/12 19:00     
Måndag15/12 19:00     

Pris:
Längd: :
Åldersgräns:Odéon Bio & Teater drivs av Lokalföreningen 2176 Klipprosen av IOGT-NTO.
Telefon: 0531-10400, info@odeon.nu

Mätningar på Odéon 2014-09-18 14:20  Temperatur ute: 20,0° Regn idag: 0,3 mm Vindhastighet: 5,1 m/s.

En webbsite av Peter Magnusson & Mikael Blom